image

New Willow House, Plaistow

Background and Brief

Quay 2c were appointed as Architects by clients New York Developments in February 2012 to look at this site opposite Plaistow Station. A previous scheme by other Architects was refused on 26th September 2011. The feedback from LB Newham Planning Dept and their Design Review Panel (to whom we subsequently made 2 further presentations of the proposals) identified a number of major problems with the original scheme. Our brief in taking over the project was to introduce a viable and active usage to the ground floor and produce good quality flats above that will overcome the reasons for refusal. The scheme was granted planning permission in December 2012.

image
Site as existing

Scheme

Improving the quality of the buildings’ interaction with Plaistow Rd at ground level, and for users exiting from the station, was clearly an essential aspiration. Through early dialogue with Planning and Design officers this has evolved into the ground floor being designated as a creative hub, providing 18 artists studios. Entry to the flats and studios are from separate entrances from Plaistow Rd. Set side by side they immediately bringing activity and purpose to the streetscape. The lower ground floor entered from the back street provides car parking and service access.

image

Ground floor plan

The scheme seeks to contribute positively to the evolving development of the wider area. To this end Quay 2c has involved the artist Caroline Broadhead in the design team at an early stage. This has resulted in the building being named ”New Willow House” recalling the absent “The Willows” a grand looking house that once sat in Valetta park to the north.

image

CGI of proposal viewed from Valetta Park

Endorsing this theme the 6/8 storey building is designed as to link in as a terrace. It is also destined to be made of cross laminated timber panel, their site time and procedures helping the procurement issues raised by the site being adjacent to the railway. Materials similarly follow the “New Willow House“ theme with a bark coloured grey wood textured ship-lapped vertical boarding framing gold “fins” following the curve of the building. These are in-filled with wintergarden amenity space to each flat deemed desirable for acoustic reasons. The glass louvers these are made of extend into other glazed cladding panels backed with the colour of willow leaves and other composite window openings.

image

Proposed elevation to Plaistow Road.

 

image

Sketch model

image

Typical floorplan

image

CGI of proposal

image

East elevation

image

Proposed material palette

New Willow House, Plaistow

Client /

Private Developer

Project /

New Willow House, 210 Plaistow Road, London E13
Mixed use development of 33 flats and 18 artists studios

Date /

March 2012 onwards

Budget /

N/A

Further Info /

/ 2c Kings Grove, Peckham, London SE 15 2NB / T 0207 771 1600 / E studio@quay2c.com